Ružové vína

Sú fenoménom posledných rokov, jeho popularita veľmi stúpa. Cení sa najmä jeho ľahkosť a elegantnosť. Typický pre ne je ich smotanovo – ovocný tón a často vôňa čerstvých jahôd. Pripomína leto, príjemný teplý večer a dovolenky. Vyrába sa z modrých odrôd ako červené, rozdiel je v krátkej macerácii šupiek.

Názvy majú po červených odrodách s pridaním "rosé" alebo "ružové", napríklad Cabernet sauvignon rosé, Frankovka modrá rosé. Špeciálnym spôsobom vzniká skupina ružových vín, označovaných ako klaret (claret).
Hrozná modrej odrody sa iba jemne vylisujú, pričom šupky sa nedostanú do kontaktu s muštom. Neprenikne do nich toľko farbiva ako pri klasickom rosé, čim su klarety oveľa svetlejšie. Do vína sa nedostanú ani triesloviny. Je aromatické, ovocné, ľahké a jemné.